poniedziałek, 30 lipca 2012

MEXIKANY

Sezon ogórkowy trwa
a może już się kończy
sama nie wiem
W każdym razie jak co roku robię ogórki na ostro
Baaaaardzo je lubimy :)
Przepis dostałam 6 lat temu od koleżanki i od tamtej pory zadomowiły się u nas
Standardowo kilka słoików rozdaję więc trzeba zrobić więcej 
Podzielę się z wami przepisem i mam nadzieję że będą smakować
Mają słodko-ostry smak
Idealne do grilla, na obiad lub na "zagryche" :P
Nie ma przy nich dużo roboty więc polecam każdemu

Składniki:
- 2,5 kg średniej wielkości ogórków gruntowych
- 4 łyżki soli
- 2 łyżeczki chili
- 4 ząbki czosnku (ja daję takie większe)

ZALEWA
- 1,5 szklanki octu 10%
- 10 łyżeczek oliwy z oliwek
- 60 dkg cukru (3 szklanki  )
Wszystkie składniki zalewy zagotować

Ogórki dobrze wyszorować i pociąć w paseczki
NIE OBIERAĆ !!!
Wsypać 4 łyżki soli i odstawić na 5-6 godzin aby puściły sok
Po tym czasie odsączyć je z wody

Dodać 2 łyżeczki chili i zmiażdżone ząbki czosnku i zalać WYSTUDZONĄ zalewą
Odstawić na 12 godzin
Po tym czasie przełożyć razem z zalewą do słoików
NIE GOTOWAĆ!!!

Po dwóch dniach można już zajadać :)





Mam nadzieję, że będą Wam smakować :)

P.s. Jak posolę ogórki to od razu przygotowuję zalewę bo przez 5-6 godzin fajnie ostygnie.
Może wam się wydawać że zalewy jest mało ale musicie uwierzyć mi na słowo że jest jej w sam raz, a czasem nawet trochę zostanie. No i również musicie mi wierzyć, że bez gotowania słoików nic się 
z ogórkami nie dzieje. Tylko raz jeden słoik ogórków był do wyrzucenia ale to wina zapewne nieszczelnego wieczka. 
ahaaaa z porcji 2,5 kg ogórków wychodzi mi około 7 słoiczków takiej średniej wielkości jak po małym majonezie

Gdyby były jakieś pytania piszcie :D

Także zmykać do kuchni !!!
No i dajcie znać czy Wam smakowały

Pozdrawiam
AGT

4 komentarze: